Frölunda Indians

Frölunda indians

En av de tyngsta klubbarna inom ishockey i Sverige är Frölunda Indians, från Göteborg. Klubbens historia är lång och grundades år 1944. Från början kallades klubben Västra Frölunda IF och idag är det formella klubbnamnet Frölunda HC (hockeyklubb). Dock är de i folkmun kallade för just Frölunda Indians. Vart kommer då namnet ifrån? Under 1960-talet var Frölunda Indians enormt stora och gjorde riktigt bra ifrån sig. Laget började under den här tiden kallas för Vilda Västern. Dock ville inte klubben inte bli kopplade till cowboys och skjutvapen utan valde då att kalla sig själva för Indians. Därav blev det Frölunda Indians. Föreningens motto då? Vi ger oss aldrig!

 

Historia

År 1930 bildades Västra Frölunda IF, en stor idrottsförening i Göteborg. De började ta upp ishockey i sitt program 14 år senare. Hela ishockeysektorn i Västra Frölunda IF var Frölunda HC. Efter många årtionden knoppades grenen av från Västra Frölunda IF och blev istället sin egen förening – Västra Frölunda HC. På den här tiden var klubbens färger vitt och grönt med ett rött märke. Idag är klubbtröjorna annorlunda, med en stor indian istället. Träningar och tävlingar gjordes i Ullevi som under år 1959 invigde sin konstfrusna ishockeybanan.

När debuterade då Frölunda Indians i högsta serien? Jo, samma år, 1959, då laget mötte Djurgårdens IF, Södertälje SK samt Bofors IK. Det gick inget vidare för Frölunda under debuten, de slogs ut direkt. Året därpå var de tillbaka, mer redo än någonsin då laget tagit in landslagsspelarna Ronald Pettersson och Lars-Eric Lundvall. Det gick bra, laget började därefter etablera sig och hamnade bland annat tvåa i serien under 1962. Året därpå vann Frölunda seriesegern.

Ett oförglömligt ögonblick i klubbens historia var när Frölunda mötte Djurgården mellan åren 1961 till 1963. Det blev fullt hus i Ullevi som drog in hela 23 182 betalande åskådare. Under åren har Frölunda Indians spelat mängder av matcher, bland annat SHL/elitseriesäsonger då de blev mästare 2002/2003, 2004/2005, 2015/2016 samt nyligen 2018/2019.

Kända spelare genom tiderna

Frölunda har haft många utomstående spelare genom åren, bland annat lagkaptenen Joel Lundqvist. Han är den spelare som haft ”C:et” (Captain) längst av alla genom hela klubbens historia. Därtill finns det andra spelare som utmärkt sig extra genom åren.

  1. Lars-Eric Lundvall
  2. Ronald Pettersson
  3. Patrik Carnbäck
  4. Jörgen Pettersson
  5. Ronnie Sundin
  6. Niklas Andersson
  7. Stefan Larsson

För att uppmärksamma dessa spelare hänger nu deras tröjor inne i taket på Scandinavium. Det är inte vilka tröjor som helst som får hänga där, spelarna måste ha uppfyllt en hel del krav, till exempel:

  • Efter avslutad karriär ska spelare haft minst tre års karenstid.
  • Spelaren ska dessutom ha varit aktiv i minst tio säsonger.
  • Spelaren ska ha varit med och vunnit internationellt mästerskap, antingen Olympiska spelen eller Världsmästerskapen. Alternativt ska spelaren ha fått utmärkelsen Stor Grabb.
  • Spelaren ska ha varit med och vunnit Svensk mästerskap i ischockey med A-laget.

Kläder

Eftersom Frölunda har en så pass lång historia har en del förändras genom åren. Till exempel kläderna som spelarna har på sig. Först spelade Frölunda i antingen vita eller gröna tröjor, detta var innan klubben började kalla sig för Frölunda Indians. Efter namnbytet började laget istället spela i röda tröjor på hemmaplan och i vita tröjor på bortamatcher. Självklart är tröjorna även prydda med det stora indianansiktet med en stor fjäderskrud.

Frölunda Academy

Frölunda Academy är Frölunda Indians egen plantskola där man coachar nästa generations spelare. Under många år har Frölunda Academy visat sig vara otroligt framgångsrika. De har utbildat flertalet elitspelare, bland annat Joel Lundqvist och Rasmus Dahlin.

För dig som går och drömmer om att få spela ishockey på elitnivå finns det en chans. Hos Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har du möjlighet att läsa dina vanliga gymnasiestudier i kombination med elitishockey. Det krävs dock en del för att bli antagen, bland annat måste du tillhöra distriktseliten för din ålder samt bli rekommenderade av din idrottsförening. Tanken med idrottsgymnasiet är att utbilda och coacha blivande elitspelare.

Förutom att tre dagar innehåller ishockeyträning i både lag och på individuell nivå ska studenter på Katrinelundsgymnasiet även vara med på eftermiddagsträningar, dessa hålls fem gånger i veckan. Det är inte bara ishockeyträning utan även fysträning. När seriespelet börjar kommer dessutom två till tre gånger i veckan ha matcher. Det är verkligen inte för alla att plugga ishockeylinjen på gymnasiet. Men om du tror att du har vad som krävs för att bli nästa elitspelare på både svensk och internationell nivå kan det vara din stora chans.

Det är en ganska unik studieväg att komma in på ishockeylinjen på Katrinelundsgymnasiet. Här hålls nämligen morgonträningar som följs av näringsrik frukost på Campus. Lektionerna börjar klockan 10:00. Förutom att frukost och lunch ingår på skolan kan man även för ett rimligt pris köpa middag på eftermiddagarna. Då ishockeylinjen på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg är en av väldigt få ishockeyutbildningar i Sverige är trycket stort för att bli antagen. Alltså ansöker elever från hela landet för att få komma in här. Skolan hjälper sina elever att hitta boenden i närheten av gymnasiet.

Ett av de bästa lagen i Europa

Säga vad man vill om Frölunda Indians, men skickliga spelare är de i alla fall. De ligger just nu på sjundeplats över de bästa lagen i Europa. Många spelare har under åren utmärkt sig lite extra, till exempel Johan Sundström som var med och kammade hem CHL-guld och SM-guld med Frölunda Indians 2015/2016. En annan känd spelare är Henrik Lundqvist som var målvakt hos Frölunda mellan åren 1999 och 2005.

Mottot ”Vi ger oss aldrig!” är otroligt passande för just Frölunda Indians, som med en blygsam början under fyrtiotalet tog sig genom allt för att bli en av de främsta klubbarna i världen. De började sin resa med att förlora många matcher, bland annat mot Göteborgs skridskoklubb. Men tog sig sedan vidare mot målet – att bli svenska mästare, vilket de bevisligen blivit flera gånger om.