Hur fungerar SHL? – Läs allt om det här!

Svenska hockeyligan, även kallad SHL, är den absolut främsta nivån av ishockeyspel för herrar i Sverige. SHL började spelas redan 1975/1976 och har pågått varje år sedan dess. Efter 2015 bestämdes det att ligan spelas av totalt 14 lag som spelar hela 52 omgångar. I slutspelet är det åtta lag kvar som spelar om mästartiteln svenska mästare i ishockey. För alla ishockeyfans är SHL den stora turneringen som avgör vem som är bäst i landet. Det gäller dessutom att lagen håller sig kvar i SHL. De lag som hamnar på plats 13 och 14 kommer mötas i totalt sju matcher för att avgöra vem som flyttas ned och vem som får stanna i SHL. Lag nummer 13 har hemmafördel. Senast var det Mora IK och Timrå IK som slogs ut och platserna togs istället av Leksands IF samt IK Oskarshamn.

Hur många matcher spelas i SHL?

Totalt sett spelas det först 52 omgångar och därefter är det slutspel. De lag som ligger 1-6 i tabellen hamnar direkt i kvartsfinalen och lagen på placeringarna 7 till 10 ska först ta sig igenom åttondelsfinalen där man ska få bäst i tre matcher. Kvartsfinalen, semifinalen och den stora SM-finalen spelas på samma sätt fast bäst i sju matcher.

 

Hur spelas slutspelet i SHL?

Slutspelet i SHL, alltså de sista finalmatcherna går ut på att alla lagen möter alla i två omgångar, en på hemmaplan och en på bortaplan. Grundregeln för slutspelet i SHL spelas som så att laget som ligger bäst till möter det lag som ligger sämst till i SHL. Näst bästa laget möter näst sämsta. Det lag som ligger bäst till möter det näst bästa laget i kvartsfinalen, matcherna läggs på de två första tillgängliga datumen. Dagen efter matchen möts de resterande två lagen, alltså kvartsfinalisterna. Liknande regler gäller även för semifinalen. Alltså de lag som ligger bäst placerade inleder semifinalen och dagen därpå spelas den andra semifinalserien.

 

Hur spelas kvalet till SHL?

För lag som tidigare åkt ur SHL eller som kanske aldrig tagit sig in finns kvalmatcher. Hur spelas kvalet till SHL egentligen? Kvalet till SHL spelas i fyra steg, avslutningsvis sker direktkval till SHL. De som vinner kvalmatcherna avancerar till SHL medan förlorarna istället spelar i Hockeyallsvenskan. Vill du kolla in hur lagen kvalat in under de senaste åren? Kolla in den här listan för att se vilket år som olika lag kvalade in till SHL och vem som förlorade.

 

När börjar SHL?

I år, 2020, börjar SHL:s första match lördagen den 19:e september. Först ut är Leksand mot Skellefteå, Brynäs mot Malmö, Frölunda mot HV71 – samtliga matcher börjar 15:15. Du kan se hela SHL spelschema för 2020/2021 här. Tänk på att boka biljetter i god tid om du vill kunna se favoritlaget spela.

Första dagen, lördagen den 19:e september spelar Leksand mot Skellefteå på Tegera Arena. Brynäs möter Malmö i Monitor ERP Arena och Frölunda spelar i Scandinavium mot VH71. Samma dag spelar även Örebro mot Djurgården, Växjö mot Oskarshamn, Luleå mot Färjestad och Rögle mot Linköping. Dessa matcher börjar klockan 18:00 på sina respektive arenor.